lv
Pieslēgties Reģistrēties
TOP 501
Avots: Crediweb
Jau vairāk, kā 90 tūkstoši gada pārskatu par 2022.gadu!

2022.gads aizvadīts šaubu un pārmaiņu ēnā – lai gan COVID-19 pandēmijas ietekme uz ekonomisko situāciju samazinājās un lielākā daļa ierobežojumi tika atcelti, tā vietā pandēmijas ierobežojumus nomainīja Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, 24.februārī iebrūkot tajā. Sākoties karam Ukrainā, pasliktinājās ģeopolitiskā situācija un ekonomiskās izaugsmes iespējas, tika pārtrauktas piegādes un sadarbības ar dažādiem uzņēmumiem no visas pasaules. Kara dēļ tika ieviestas sankcijas pret privātpersonām un uzņēmumiem, kuriem ir tiešs sakars ar Krieviju/Baltkrieviju, ierobežojot tirgu. Papildus tam, būtiski pieauguša enerģijas un pārtikas cenas, pastiprinot inflācijas spiedienu laikā, kad dzīves dārdzība visā pasaulē jau bija strauji pieaugusi, atkopjoties no pandēmijas. 2022.gada decembrī inflācijas līmenis Latvijā sasniedza 22.8%.

2023.gadā karš joprojām turpinās un nav paredzams, cik lielos apmēros tas turpinās ietekmēt Latvijas un uzņēmumu ekonomisko attīstību. Tomēr, piedāvājam sekot līdzi lielāko uzņēmumu TOP501 izmaiņām, lai uzzinātu iepriekšējā gada “milžus”, kā arī jaunpienācējus.

Uz doto brīdi TOP 3 lielākie uzņēmumi, kuri jau ir iesnieguši gada pārskatus ir: SIA RIMI LATVIA ar 1.25% neto apgrozījuma pieaugumu, SIA MAXIMA LATVIJA ar 6.5% neto apgrozījuma pieaugumu, kā arī AS ELKO GRUPA ar 21.2% samazinājumu salīdzinot ar 2021.gada rezultātiem. TOP3 uzņēmumu neto peļņa 2022.gadā samazinājusies, attiecīgi: SIA RIMI LATVIA par 25.2%, SIA MAXIMA LATVIJA par 4.2%, bet AS ELKO GRUPA par 22.9%. Visi no šiem uzņēmumiem darbojas vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības; automobiļu un motociklu remonta nozarē (vadoties pēc uzņēmumu darbības virzienu NACE kodu sadalījuma, kuru tie iesnieguši).

* Links uz TOP 501: https://crediweb.lv/about/top-501