lv
Pieslēgties Reģistrēties
14.6% no ārvalstu kapitāla Latvijā pieder Zviedrijai
Kartē uzskatāmi atainotas TOP 10 lielākās valstis, no kurām nākušas ārvalstu investīcijas 2017.gada maijā. Kopējā investīciju summa no 10 lielākajām investīciju izcelsmes valstīm sastāda jau vairāk kā 2/3 (aptuveni 68%) no visām investīcijām Latvijas uzņēmumos ar ārzemju kapitālu.

Kā izteikts līderis dominē Skandināvijas valsts – Zviedrija, no kuras nākušie investori sastāda 14.6% no kopējām investīcijām Latvijas uzņēmumos ar ārzemju kapitālu. Šeit kā lielākos investorus var minēt Zviedrija bankas: Swedbank AB ar EUR 575 miljonu ieguldījumu AS Swedbank pamatkapitālā un Skandinaviska Enskilda Banken AB ar EUR 145.3 miljonu ieguldījumu AS SEB Banka pamatkapitālā.

Otrajā vietā pēc investīciju apmēra ierindojas Krievija, kopējām investīcijām sastādot 9.4% no ārvalstnieku investīcijām Latvijas uzņēmumos. Starp lielākajiem investoriem atrodami tādi labi pazīstami Krievijas uzņēmumi kā OAO SEVERSTAL un OAO GAZPROM. Savukārt Top 3 noslēdz Nīderlande ar 8.9% daļu no ārvalstu investīcijām. Lielākie investori ir uzņēmumu SIA CEMEX, SIA AMBER BEVERAGE GROUP un tirdzniecības centra “Akropole” attīstītāja SIA M257 investori.

Citas Skandināvu valstis – Norvēģija un Dānija – ierindojas attiecīgi 4. un 10.vietā. Tuvākie ārvalstu kaimiņi - Lietuva un Igaunija – ieņem attiecīgi 6. un 7. vietu. Vēl starp lielākajām ārvalstu investīciju izcelsmes valstīm ierindojas Kipra (5.vieta), Lielbritānija (8.vieta) un ASV (9.vieta).

*Tops tika izveidots, balstoties uz publiski pieejamiem datiem par ārzemju kapitāla investīcijām Latvijas uzņēmumos.