lv
Pieslēgties Reģistrēties
Valentīndienas apskats
No sākuma ir jānoskaidro, kas tad īsti ir Valentīndiena? 14. februārī jeb Valentīna dienā tiek svinēta visu mīlētāju diena visā pasaulē, publiski izrādot mīlestības apliecinājums. Leģenda vēstī, ka diena nosaukta priestera, svētā Valentīna vārdā, kurš 3. gadsimtā dzīvoja Romā.

Vecāko zināmo Valentīndienas apsveikumu, romantisku poēmu, ko rakstījis Ažēnkoras kaujā gūstā kritušais un Londonas Tauerā ieslodzītais Orleānas hercogs Šarls savai sievai 1415. gadā, šobrīd apskatāms Londonā, Britu muzejā.

Viens no Valentīndienas simboliem ir sarkanas rozes, kuras pēc kādas senas leģendas parādījās pateicoties grieķu mīlestības dievietei Afrodītei. Leģenda vēsta, ka viņa, steidzoties pie sava iemīļotā Adonīsa, uzkāpa uz balta rožu krūma, tieši ērkšķos. Afrodītes asinis pārvērtušas baltās rozes sarkanās.

Katrā valstī šos svētkus svin savādāk, Francijā pieņemts dāvināt savai otrajai pusītei juvelierizstrādājumus, Itālijā notiek publiski pasākumi mīlestības noskaņās un uz katra stūra tiek skandēti mīlestības vārdi, dziesmas. Amerikā visu mīlētāju dienu svin tikai kopš 1777. gada un agrāk savām otrajām pusēm tika dāvināti marcipāna saldumi, jo tie bija visdārgākie. Kamēr Latvijā cilvēku domas dalās par šiem svētkiem tā pat kā par Helovīniem, veikali piedāvā saldumus, mīkstās mantiņas ar īpašu svētku atribūtiku, ziedu veikalos tiek izpirkti ziedi un internets “sabirst” pilns ar cilvēkiem, kuri izrāda savas otrās puses mīlestības apliecinājumus kamēr vientuļie jeb bez otrās pusītes skatās Titāniku vai citu mīlestības skumji-laimīgo stāstu, dzerot vīnu un ēdot saldumus “skumstot” mājās.

Jebkurā gadījumā, jebkurš uzņēmējs, kurš ir spējīgs piedāvāt pircējam jebko, saistībā ar šiem svētkiem ir ieguvējs, jo cilvēki svētku noskaņās izvēlēsies nopirkt, piemēram, picu sirsniņas formā vai šķīvjus ar rozēm. .

Interesanti fakti

Piedāvājam iespēju palūkoties no citas puses uz šiem svētkiem – kādas saiknes var savilkt ar Latvijā reģistrētiem uzņēmumiem, sākot no īpašajā dienā reģistrētiem un beidzot ar svētku tematikas saistību tajos.

Tā, piemēram, kopā Latvijā Valentīndienā jeb 14.02 datumā ir reģistrēti 288 uzņēmumi (sākot no 1991. gada līdz 2020. gadam). Lielākā daļa no tiem jeb 161 juridiskā adrese ir Rīgā, vēl 11 ir reģistrēti Ogrē un Daugavpilī, bet 10 Mārupes novadā. Viens no šiem uzņēmumiem ir Latvijā plaši pazīstams informācijas uzņēmums SIA LURSOFT, bet kā lielākie (pēc neto apgrozījuma 2020.gadā) ir SIA EAST METAL, SIA GEFCO BALTIC, SIA CIRCLE K BUSINESS CENTRE, SIA PRIMEKSS, SIA AKATRANS.

Skatoties laika periodā par 20 gadiem, tad visvairāk uzņēmumi reģistrēti šajos datumos: 14.02.2020 (37), 14.02.2013 (35), 14.02.2011 (27), 14.02.2014 (25) Pārstāvētākās nozares vadoties pēc reģistrētajiem uzņēmumiem: 41.20 – dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecība (11 uzņēmumi), 49.41 – kravu pārvadājumi pa autoceļiem (11 uzņēmumi), 69.20 – uzskaites, grāmatvedības, audita un revīzijas pakalpojumi, konsultēšana nodokļu jautājumos (10 uzņēmumi). No visiem 288 reģistrētajiem uzņēmumiem, tie lielākoties ir ar uzņēmējdarbības formu SIA (283), 4 individuālie komersanti kā arī 1 akciju sabiedrība.

Kopumā saistīti ar Valentīndienas tematiku no visiem Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem

Kā izrādās, Latvijā nav ļoti populāri izmantot uzņēmumu nosaukumos ar mīlestības dienu saistītus vārdus, tematiskos atribūtus. Izvēloties vārdus kā sirds, rozes, Valentīns, eņģelis, izdodas atrast vairākus uzņēmumus:

• kopumā ir 10 uzņēmumi, kuru nosaukumā ir vārds SIRDS un 2 ir SIRSNIŅA;

• 63 uzņēmumi ar vārdu ROZE nosaukumā,

• 6 uzņēmumu nosaukumos ir vārds EŅĢELIS;

• Valentīndienā ir pieņemts dāvināt lācīšus jeb “teddy bears”, 12 uzņēmumu nosaukumos ir vārds LĀCIS, 4 ir pamazināmajā formā kā LĀCĪTIS, piemēram un 28 ir LĀČI;

• 2 ir vārds MĪLESTĪBA;

• 2 ir saistīti ar vārdu VALENTINE,

• uzņēmumu vadībā ir 3 Valentini un 15 Valentīni.

Atlasot uzņēmumus, pēc TOP 4 precēm, kas tiek dāvinātas: ziedi, saldumi, smaržas un juvelierizstrādājumi, tad var secināt, ka:

• Ar ziedu tirdzniecību nodarbojas 46 uzņēmumi (vadoties pēc NACE klasifikatoru koda 46.22 – ziedu un augu vairumtirdzniecība);

• 38 uzņēmumi nodarbojas ar dažādu saldumu un konditorejas izstrādājumu izgatavošanu (NACE 46.36 Cukura, šokolādes un cukuroto konditorejas izstrādājumu vairumtirdzniecība);

• 85 uzņēmumi nodarbojas ar juvelierizstrādājumu pārdošanu (NACE 47.77, pulksteņu un juvelierizstrādājumu mazumtirdzniecība specializētajos veikalos);

• 168 uzņēmumi nodarbojas ar kosmētikas produktu pārdošanu (NACE 47.75, kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība specializētajos veikalos).

Šie ir uzņēmumi, kuri noteikti izjūt lielākas klientu plūsmas Valentīndienā, 8. Martā un citās līdzīgās dienās, gūstot papildus peļņu, piedāvājot īpašas atlaides, komplektu iegādes vai individuālu pasūtījumu izgatavošanu. Piemēram, eklēri ar mīlestības pilniem uzrakstiem, skaisti auskari vai gredzens ar gravējumu, lieli ziedu pušķi vai mīļākās smaržas.

Tomēr neskatoties uz šo mazo informācijas apkopojumu, vēlējāmies atgādināt, ka mīlestību var un vajag izrādīt katru dienu, nevis tikai vispasaules mīlestības dienā!