lv
Pieslēgties Reģistrēties
Pētījums: COVID-19 atbalsta saņēmēji - sadarbībā ar www.delfi.lv
Covid-19 krīzes pārvarēšanai valsts atbalstu saņēmuši vairāk kā 21 tūkst. juridiskās personas, neskaitot pašnodarbinātos. Nepārprotami, lielāko atbalstu saņēmuši ēdināšanas (36% no nozarē reģistrētajiem uzņēmumiem) un skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēji (38%), bet netrūkst arī kravu pārvadātāji (14%), būvnieki un datorprogrammēšanas (7%) uzņēmumi. Nozarēs, kurās ir vizmas 100 uzņēmumi, vislielāko Covid-19 krīzes pārvarēšanai valsts atbalstu saņēmuši pulksteņu un juvelierizstrādājumu mazumtirgotāji – 62 uzņēmumi, fitnesa centri (46%), kā arī apavu mazumtirgotāji (46%). Piemēram SIA DPA, darbojoties IT jomā, sasniedzis EUR 26.2 miljonus 2019.gadā, un saņēmis eksportējošajiem uzņēmumiem paredzēto atbalstu (EUR 54.4 tūkst), kā arī atbalstu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai (EUR 100 tūkst).

Tomēr jāatzīmē, ka kopumā 35% jeb 6.8 tūkst. uzņēmumu, kas bija iesnieguši pārskatu par 2019.gadu, bija negatīvs pašu kapitāls jau noslēdzot 2019.gadu, norādot uz saistību pārsniegumu pār aktīviem. No šiem, kas jau iesnieguši pārskatus par 2020.gadu, tikai 700 uzņēmumiem izdevies noslēgt aizvadīto gadu ar pozitīvu pašu kapitālu. Nepaprotami uzņēmējdarbības finanšu vide nav daudzsološa un tai ir nepieciešams atbalsts, tikai jautājums vai tas ir tikai COVID-19 ierobežojošo faktoru dēļ vai tomēr līdz galam nav kārtībā pati vide. 91 uzņēmums jau paspējis likvidēties, lai gan valsts bija sniegusi atbalstu. Liela daļa pēc paša uzņēmēja ierosinājuma.
Tomēr ir arī otra medaļas puse. Likumiski noteikti visiem piešķirti atbalsti atbilstoši valstī noteiktiem kritērijiem, bet vai visi ir bijušo ētiski un godīgi, vēršoties pie valsts pēc atbalsta, jo nespēja segt tekošās izmaksas, vai tomēr tās bija īslaicīgas problēmas? SIA CARGOFLEX spējis kāpināt apgrozījumu no EUR 62.7 tūkst. 2019.gadā līdz EUR 4.6 milj. 2020.gadā. No valsts ieguvis atbalstu uzņēmuma darbiniekiem dīkstāves pabalsta izmaksai. 4 mēnešus pēc kārtas 2020.gadā. It kā nav ko pārmest, jo tomēr uzņēmums strādājis ar zaudējumiem un iespējams, ka lielais apgrozījums sasniegts 2020.gada pēdējos mēnešos, tomēr interesanti, ka lielākās saistības sastāda pret radniecīgām iestādēm (97%). Vēl kāds uzņēmums, Lietuvas uzņēmuma meitas sabiedrība SIA MV LATVIA, kas nodarbojas ar dzērienu vairumtirdzniecību, kur tā apgrozījums palielinājās par EUR 48.7 miljoniem 2020.gada laikā, un uzņēmums spējis nodrošināt komerciālo rentabilitāti 1.2% apmērā. Saņēmis dīkstāves atbalstu EUR 6.6 tūkst. šī gada martā.

Ir vēl un vēl gadījumi, kad kopējie finanšu rādītāji liecina, ka uzņēmums finanšu stāvoklis ir apmierinošs, tomēr ir saņemts valsts atbalsts. Saskaņā ar VID publicēto informāciju, tas ir izmaksājis tiešām būtiskus atlīdzību apjomus, bet tas arī sijā uzņēmumu iesniegumu pamatotību, kur liela daļa sastāda atteikums, jo ieņēmumu samazinājums nav saistīts ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem (81.4% no kopējiem atteikuma iemesliem darba devējiem periodā no 01.12.2020-18.07.2021). No vienas puses uzņēmēji ir kritiski izteikušiem par pieejamiem atbalstiem, un valsts 2020.gada beigās paplašināja atbalsta saņēmēju loku, bet tomēr arī VID konstatē, ka nav viss tik slikti, kā publiski tiek runāts. asdf
asdf

*https://www.delfi.lv/delfi-plus/ekonomika/covid-19-valsts-atbalsts-pieskirt-atteikt-atdot.d?id=53512531