lv
Pieslēgties Reģistrēties
Lielākie uzņēmumi valstī - valsts ekonomikas balsts
Infografika

SIA Crefo Rating sadarbībā ar SIA Creditreform Latvijā sagatavojis gadskārtējo 501 lielāko Latvijas komersantu sarakstu. Tajā sarindoti nefinanšu nozaru uzņēmumi pēc to apgrozījuma 2013 gadā. Vienlaicīgi vērtēti arī uzņēmumu maksātspējas rādītāji un komerciālā rentabilitāte. Valsts lielākie uzņēmumi realizējuši produkciju 26,7 miljardu eiro vērtībā, kas ir par 3% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Kopā tie nodrošinājuši vairāk nekā 150 tūkstošus darba vietu. Neskatoties uz to, ka tīrās peļņas rādītājs ir samazinājies par 8.6%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, tomēr arī tie ir visai nozīmīgi 757 miljoni eiro, un nodrošināta vidējā rentabilitāte 3,4%.
Uzņēmumu rīcībā atrodas aktīvi turpat 20 miljardu eiro vērtībā, no kuriem 9,3 miljardus eiro jeb 46% veido īpašnieku pašu kapitāls. Tas ir viens no noteicošiem faktoriem, kas nodrošina komersantu finansiālo stabilitāti.
Pirmo vietu starp nozarēm pārliecinoši ieņm vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumi. To 244 vairum un mazumtirdzniecības firmu, kas iekļuvušas šajā sarakstā, kopējais neto apgrozījums ir 13,7 miljardi eiro, kas veido 51% no kopējā apgrozījuma. Līdera SIA Uralchem Trading apgrozījums ir 1,12 miljardi eiro. Seko degvielas vairumtirgotājs SIA Orlen Latvija (770 milj. eiro) un mazumtirgotāji SIA Maxima Latvija (673,5 milj. eiro), SIA Rimi Latvia (672,3 milj. eiro). Otrā lielākā nozare ir apstrādes rūpniecība, ko pārstāv 98 uzņēmumi. To kopējais neto pārdošanas apjoms ir 3,9 miljardi eiro jeb 14,5% no kopējā. Lielākie – AS Latvijas Finieris (187.4 milj. eiro), SIA Kronospan Riga (160 milj. eiro), maksātnespējīgais AS Liepājas Metalurgs (133.3 milj. eiro). Trešo lielāko komersantu grupu veido transporta un uzglabāšanas nozare. Šī darbības veida 50 kompānijas apgrozījums ir 2,6 miljardi eiro jeb 9.8% no saraksta kopējā apjoma. Vadošais uzņēmums ir SIA LDz Cargo (361,6 milj. eiro), kam seko AS Air Baltic Corporation (278,8 milj. eiro), AS Latvijas dzelzceļš (218,0 milj. eiro). Tradicionāli lielie uzņēmumi pārstāv būvniecības nozari, tās 42 komersanti nodrošina 5.7% no kopējā lielāko uzņēmumu apgrozījuma. Līderis nozarē ir SIA RE & RE, kas 2013. gadā ir spējis dubultot apgrozījumu (97,7 milj.eiro) un nodrošināt tīrās peļņas pieaugumu par 71%. Seko uzņēmumi AS BMGS (87 milj. eiro) un SIA Skonto Būve (85 milj. eiro). Piektā lielākā nozare ir informācijas un komunikācijas pakalpojumi, kuras 12 pārstāvji nodrošina 2.5% no kopējā lielāko uzņēmuma apgrozījuma. Nozares mugurkaulu veido SIA Lattelecom, SIA Latvijas mobilais telefons, SIA Tele2, SIA Bite Latvija un SIA Tieto Latvia. Nozīmīga nozare ir elektroenerģija, gāzes apgāde, siltumapgāde un gaisa kondicionēšana, tās 11 pārstāvji nodrošina 9,3% no kopējā lielāko 501 uzņēmumu neto apgrozījuma. Šo nozari pārstāv VAS Latvenergo, AS Latvijas gāze, AS Sadales tīkls un AS Rīgas siltums.

Lielāko uzņēmumu maksātspējas rādītāji.
418 uzņēmumi jeb 83.4% no topā iekļautajiem ierindojas pirmajā un otrajā riska klasē, kas norāda uz teicamu un ļoti labu maksātspēju. Tas ir par 22 uzņēmumiem vairāk nekā pirms gada. 48 uzņēmumi jeb 9.6% spējuši nodrošināt labu maksātspēju, tiem piešķirta trešā riska klase. Sekojošās piecās riska klasēs, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, uzņēmumu skaits ir samazinājies, tomēr joprojām sestajā riska klasē ir 11 uzņēmumi, kuru maksātspēja ir zem vidējā. Gada laikā ir palielinājies uzņēmumu skaits, kas nokļuvuši desmitajā riska klasē - tiem ir pasludināts maksātnespējas process, apturēta saimnieciskā darbība, aktuāls tiesiskās aizsardzības process vai tie beiguši pastāvēt.
Creditreform Latvija sadarbībā ar Creditreform Risk Management (Vācija) izstrādājis uzņēmumu maksātspējas izvērtēšanas CrefoScore indeksu. Tas ir reālajā praksē ieviests matemātiskais modelis, kas automātiski ļauj ticami novērtēt saistību neizpildes varbūtību tuvāko 12 mēnešu laikā. CrefoScore tiek atjaunots katru dienu visiem Komercreģistra uzņēmumiem. Balstoties uz starptautisko praksi, indeksu skaitliski aprēķina no 100 līdz 600. Jo zemāks indekss, jo augstāka ir uzņēmuma maksātspēja. Lai rezultāti būtu vienkāršāk interpretējami un ērtāk lietojami, CrefoScore sakārtota 10 riska grupās. Pirmajā un otrajā risku grupā iekļauti uzņēmumi ar teicamu un ļoti labu maksātspēju, trešajā – laba maksātspēja, ceturtajā – maksātspēja virs vidējā, piektajā - vidēja maksātspēja, sestajā – maksātspēja zem vidējā, septītajā – saspringta maksātspēja, astotajā – slikta maksātspēja, devītajā – negatīvi inkaso gadījumi un visbeidzot desmitajā – maksātnespēja/likvidācija, tiesiskās aizsardzības procesi, darbības ierobežojumi.

Rentablākie 501 lielāko uzņēmumu sarakstā.
Ar pozitīvu komerciālās rentabilitātes koeficentu 2013.gadā strādājuši vairāk nekā 88% no sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem. Nosacīti augstāku – desmit procentu un augstāku rentabilitātes līmeni spējuši sasniegt 57 uzņēmumi jeb 11,4% no kopējā skaita. Pat neraugoties uz vēl pastāvošām pēckrīzes tirgus problēmām, asu konkurenci, par izcilu sniegumu var uzskatīt to 20 firmu veikumu, kas spējušas pārsniegt pat divdesmit procentu rentabilitātes līmeni. Līderis ir SIA Viesnīca Latvija, kuras rentabilitāte 61,4% un nodrošināta gada tīrā neto peļņa 10,9 milj. eiro. Seko stividors SIA Baltic Container Terminal ar 44,1% rentabilitāti un 9,88 milj. eiro tīro peļņu. AS Latvijas dzelzceļš efektīva saimnieciskā darbība ļāvusi sasniegt visaugstāko neto peļņas apjomu valstī – 79,8 milj. eiro un ceturto - 36,9% komerciālās rentabilitātes līmeni. Tālāk atkal seko stividori: SIA Alpha osta - rentabilitāte 35,2% un tīrā peļņa – 6,82 milj. eiro, SIA Strek - attiecīgi 32,8% un 4,71 milj., AS Ventbunkers - 28,8% un 19,2 milj. eiro. Pastāvīgi pelnošāko uzņēmumu skaitā atrodas AS Latvijas valsts meži - neto peļņa pārsniedza 60,5 milj. eiro un komerciālā rentabilitāte – 28,1%. Finiera lokšņu un koka paneļu ražotājs SIA Kronospan Riga spējis nodrošināt trešā pelnošākā uzņēmuma vietu ar 34.9 milj eiro tīro peļņu, kas gada laikā ir pieaugusi par 31.9%. Īpaši atzīmējams inovatīvo produktu - datoru maršrutētāju ražotājs SIA Mikrotīkls ar 23,6 milj. eiro tīro peļņu un 26,7% rentabilitāti. Pelnošāko uzņēmumu desmitniekā ir arī azartspēļu pakalpojumu sniedzēji SIA Olympic Casino Latvia, SIA Admirāļu klubs, SIA Latvijas Loto.

Neveiksminieki
Neskatoties uz ievērojamiem pārdošanas apjomiem, kas devuši vietu lielo uzņēmumu sarakstā, katrs vienpadsmitais uzņēmums strādājis ar lielākiem vai mazākiem zaudējumiem. To skaitā 22 firmām tie bijuši visai nozīmīgi - pārsnieguši vienu miljonu eiro. Rekordu uzstādījis tagad jau bankrota procedūru izgājušais AS Liepājas metalurgs ar 146,6 milj. eiro zaudējumiem. Jaunie īpašnieki līdz šī gada beigām apsolījuši atjaunot ražošanu un atgriezties pelnošā režīmā. Seko AS Ventspils nafta meitas uzņēmumam SIA LatRosTrans, kura tīrie zaudējumi mērāmi 59,5 miljonos eiro. Sabiedrības rentablā pamatdarbība - dīzeļdegvielas transportēšana pa maģistrālo cauruļvadu Polocka-Ventspils – nav spējusi nosegt nestrādājošo naftas cauruļvadu Polocka-Mažeiki un Polocka-Ventspils radītos zaudējumus. Trešais lielākais neveiksminieks ir pārtikas preču mazumtirgotājs SIA Lenoka, kura pagājušā gada zaudējumi pārsniedza 32 miljonus eiro. Ar zaudējumiem strādājuši arī uzņēmumi AS Prisma Latvija (zaudējumi 12.2 milj. eiro), AS Aldaris (zaudējumi 10,3 milj. eiro), SIA Enefit (zaudējumi 9,7 milj. eiro), SIA Rīgas Austrumu klīniskā Universitātes slimnīca (zaudējumi 5,6milj. eiro) un citi.
Sarakstā ir 26 firmas jeb 5.2% no kopējā skaita, kas gadiem ilgi strādājušas ar nesegtiem zaudējumiem un pazaudējušas visu pašu kapitālu. Tas nozīmē, ka pilnīgi visi šo uzņēmumu rīcībā esošie aktīvi tiek finansēti tikai no aizņemtajiem līdzekļiem. Prakse rāda, ka lielākā daļa šo uzņēmumu hroniski sirgst ar ilgstoši kavētiem nodokļu un preču kredītu maksājumiem.

Pilns Creditreform Latvija izveidotais Latvijas 501 lielāko nefinanšu uzņēmumu saraksts pieejams šeit.